Site icon Kilo vermek

Sodalı Börek

Börek tarifleri denilince akan sular durur. Kahvaltıda tüketilmesi ayrı keyif, çayın yanına sıcacık yenmesi ayrı lezzet. Hele bir de bol bol peynirli, içi tam kıvamında pişmiş bir börek söz konusuysa yüzlerde kocaman bir mutluluk gülümsemesi oluşur. El açması olduğunda lezzeti pek tabi çok başka oluyor. Ancak hazır yufkayla da nefis mi nefis börekler yapılıyor. Hadi o zaman sizi nefis bir tarifle buluşturalım! Puf gibi kabarmış, yufka katları tek tek ayrılan, iç kısmı yumuşacık, dış kısmı çıtır kalan ve kabına sığmak konusunda hayli zorlanan bir börek sodalı börek.
Tarifinde yer alan soda (diğer bir adıyla maden suyu) onun kabarmasını; hazırladığınız sos ve kullandığınız iç malzeme içinin yumuşacık kalmasını sağlıyor. Çayı ocağa koymanın zamanı geldi bile. Şimdiden ellerinize sağlık!

Sodalı Börek Tarifi İçin Malzemeler

Sodalı Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Büyük boy yuvarlak fırın tepsisini az miktarda ayçiçek yağıyla yağlayın. 1 adet yumurtayı, kalan ayçiçek yağını ve sütü geniş bir kaseye alın.
  2. Derince bir kabın içinde yumurtayı, yağı ve sütü  güzelce çırpın.
  3. İç harcı için gerekli olan peyniri bir kaba rendeleyin. İçine maydanozları doğrayın ve yumurta sarısı ile karabiberi ekleyip, güzelce karıştırın.
  4. Yufkalardan bir tanesini fırın tepsisine yayın ve üstüne hazırladığınız sostan biraz gezdirin. Üzerine bir adet daha yufka derin ve üstüne tekrar sos gezdirin.
  5. Hazırladığınız peynirli karışımın yarısını da ikinci yufkanın üstüne serpiştirin ve ardından üstüne bir kat daha yufka serin ve sos gezdirin.
  6. Tekrar bir kat daha yufka serip, sos gezdirin ve kalan iç harcı da üstüne serpiştirin. Tekrar bir yufka serin ve üstüne sostan gezdirin. Kalan sosun içerisine  bir adet yumurtayı ve yoğurdu ekleyip çırpın.
  7. Önce maden suyunu tepsideki böreğin üstüne gezdirin ve onun üstüne de kalan sosla hazırladığınız yoğurtlu karışımı sürün.En üste toz kırmızı biber serpin ve çörek otu ile susamı da serpiştirin.
  8. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üstü kızarana dek 40 dakika pişirin. Ardından dilimleyerek servis edin. Afiyetler olsun!

Originally posted 2022-10-26 17:47:33.

Exit mobile version